Premierul Spaniei vrea să interzică meme-urile

de: Bogdan Cristea
11 11. 2016

Partidul aflat la putere în Spania a lansat o propunere legislativă care a deranjat un număr foarte mare de oameni.

În ziua de azi, o modalitate sigură prin care îți poți face extrem de mulți dușmani într-un timp cât se poate de scurt este propunerea unei legi care afectează libertatea de exprimare pe internet. Premierul Spaniei a aflat pe propria piele acest lucru de curând, după ce partidul său a înainte o propunere de lege, despre care mulți spun că ar putea duce la interzicerea meme-urilor, modalitatea prin care un număr mare de oameni aleg să-i ironizeze pe politicienii din ziua de azi.

După cum scriu cei de la Telegraph, reforma ar trebui să ”limiteze răspândirea imaginilor defăimătoare”. Mai mult decât atât, Partidul Popular susține că legea din 1982 care ar viza acest aspect ar fi depășită, datorită apariției internetului. Cuvântul ”defăimător” este din ce în ce mai folosit de către politicieni în ultima perioadă. Dacă situația vi se pare cunoscută, vă reamintim că România s-a confruntat cu o situație oarecum similară la începutul acestui an.

Atunci, un proiect iniţiat de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”.

”Suntem îngrijorați în legătură cu această reformă, deoarece internetul nu enecsită legi speciale. Aceleași legi și datorii ar trebui să există atât în mediul online, cât și în mediul offline. Dacă planul presupune interzicerea imaginilor fără a avea acordul individului, atunci folosirea meme-urilor pentru a critica mediile politic și social ar deveni periculoasă”, au declarat membrii Platformei pentru Apărarea Libertății de Informare.

Surse din cadrul Partidului Popular au declarat că propunerea respectivă este doar o idee, pentru moment, și că nu doresc să interzică meme-urile care nu implică ”insulte, amenințări cu moartea sau acuze la adresa unei persoane”. Propunerea ar veni la un an după introducerea altor legi controversate, care limitează dreptul cetățenilor de a organiza proteste și care au dus la amendarea unor oameni care au criticat regimul în mediul online. Desigur, după cum era de așteptat, reacțiile oamenilor nu au întârziat să apară.